Maten i Mexico är känd för att innehålla massor av starka och exotiska kryddor, färgstarka influenser och eldiga ingridienser. Dess kök är brett, stort och sprakande rikt med känningar från aztekisk mat, mayakök, europeisk mat, spansk och fransk samt vissa asiatiska inslag genom handelsrutten Manila och Acapulco. Själva stapelfödan består ofta av majs och bönor. Det är frå Mexico vi har fått kakaon, vaniljen, jordnötterna och avokadon. Andra råvaror som härstammar från landet är papayan, ananas, tomat, kalkon, squash och sötpotatis.
Nationalrätten i Mexiko är Mole Poblano och själva ”Molen” är en mexikansk kakaobaserad sås som man främst använder till kycklingrätter och enchiladas. Mole görs med malen kakao, minst 7 olika sorters chili, sesamfrö och hönsbuljong. Det finns en mängd olika recept med huvudgrupperna svart, röd och grön-mole. I dagens Mexiko är den mest populära alltså Mole Poblano från Puebla.