Annonser:

MEXICO CITY

Mexico City är Mexikos huvudstad och är det viktigaste centret i landet inom ekonomi, industri och kultur. Staden har 8,8 miljoner invånare och hela storstadsområdet (Sona Metropolitana del Valle de México) är husrum för ungefär 21 miljoner invånare och detta gör det till ett av de folkrikaste områdena i hela världen. Mexico City är beläget i den södra halvan av landet, på en platå med höjden 2200 meter över havet. Själva staden är omringad av vulkaner med höga toppar om 5500 meter över havet. Mexico City är indelat i 16 olika stadsdelar.

Eftersom Mexico City som stad ligger högt över havet är där ett behagligt tempererat klimat. Det är väldigt varmt mitt på dagen under månaderna mellan april och juni, då temperaturen kan stiga till upp mot 30 grader eller mer. I övrigt ligger den på 20 grader, lite lägre under vintern. Det är torrperiod mellan oktober till maj och från juni till september är det regntid. Detta kan vara bra vetskap att väga in då man planerar sin resa till det sydländska landet.

I Mexico City finns en hel del att upptäcka och observera. Den centrala platsen med en spansk domkyrka och aztekiska ruiner kallas Zócalo, och är en mycket berömd sevärdhet. De exklusiva boulevarderna Paseo de la Reforma och Insurgentes, samt palatsmuséet Chapultépec som ligger på högst upp på en backe, omringad av en park med flertalet attraktioner är också populära turistmål. Vidare finner vi i staden det Nationella Antropologiska Museet, Finare konstpalatset, Tre kulturers torg, samt helgedomen och basilikan Frun av Guadalupe.

De flytande trädgårdarna
I Mexico City ligger De flytande trädgårdarna, ett stort nätverk av kanaler i ett frodigt område, som en kvarleva efter aztekerstaden Tenochtitlán. På söndagarna beger sig flertalet mexikaner på utlfykt till Xochimilco, vars stadsnamn betyder ’blomma’ och än i dag dyrkar man en mängd olika sorters blommor i området.

El Zócaloplatsen
Denna plats är historisk och är uppförd på ruinerna av aztekernas gamla huvudstad Tenochtitlán. Zócalo betyder sokkel, och just en sådan blev rest på platsen som ett monument till minne av Mexikos befrielse från spanjorerna år 1821. Sokkeln blev dessutom stående under flera år och gav därmed namnet på platsen – Zócalo.

Det antropologiska museét
Det antropologiska museét i Mexico City anses var ett av de bästa museérna i hela världen. Därinne gömmer sig 12 stycken arkeologiska rum som vart och ett berättar om olika tidsperioder och kulturer i Mexiko, bland annat mayakulturen. Samlingarna är även arrangerade med stor och god överblick och tre måsten att beskåda är rummen Toltekerne, Aztekerna och Mayanerna.

La Mercéd
Marknaden La Mercéd är en enormt stor marknad som ligger i den östliga delen av huvudstaden. Där säljes alla möjliga former och sorter av grönsaker, mejeriprodukter och kött och allt upplevs i en livlig och vibrerande miljö. Det är faktiskt till och med så att marknaden är världens största marknad och det gör den givetvis också till en mycket stor upplevelse där turister får möta mexikaner i sitt esse. Man kan dessutom fynda tropiska frukter för en billig peng.

Solens pyramid
I det arkeologiska området Teothuacán ligger Solens pyramid, som är den tredje största i hela världen med sina 50 000 kvardtameter och sin höjd om 65 meter. Det är enbart Cheopsåpyramiden i Egypten och Cholulapyramiden öst om Mexico City som är större. Det är 248 steg till pyramidens topp och under helt klara dagar är utsikten fantastisk. Enligt tron har det förekommit religiösa ceremonier på toppen av pyramiden.

Kommentarer inaktiverade.